Partaa, partaa, partaa!

Parran historiaa


Parralla on ollut monia eri merkityksiä miehille historiassa. Muinaisen egyptin Jumalat ja faaraot kuvattiin pitkän parran kera, ja pitkä parta olikin jumalallinen symboli ja kuului vain eliitille.
Faaraon parran kuvastus
Kuninkaallisissa juhlissa partaa käyttivät miehet, sekä naiset. Leukaan liimattiin kultainen tekoparta. Parta oli korkean arvon merkki, jumalilta otettu malli, sillä kaikilla jumalilla oli laapiskiveä muistuttava parta. Muuten karvoitus herätti kauhistusta.


Antiikin Kreikassa parta oli aluksi statussymboli: Ylijumala Zeus kuvattiin vahvana ja parrakkaana ja nuoremmat jumalat olivat parrattomia. 
Parrattomuus kuvasi myös pelkureita. 
Myöhemmin partaa alettiin vertaamaan filosofeihin: elämästä nautiskelijat pitivät partansa huoliteltuina ja pitkinä, ja ne ketkä halusivat laiminlyödä omaa kunniaansa omistivat törkyisen ja hapsottavan parran.

On selvää, että parrattomuutta on pidetty heikkouden, pelkuruuden sekä epämiehisyyden merkkinä. Parrankasvu oli myös jollakin tasolla hyvän terveyden ja viisauden merkki.


Kustaa Vaasa

Parran nykymuoti


"Onhan rouhee parta nyt pirun siisti",

"Parran kasvatus on mun uusi harrastus ja omasta mielestä se kuvaa miehisyyttä",

"Alkoholin osto on helppoa, kun kasvaa parta kun ei kysytä papereita",

"Se on siisti ja jotenkin korostaa  miehisyyttä",

"Parta tuo jotain identiteettiä, eikä näyrä ihan babyfacelta. Mut sitä pitää myös siistiä ettei näytä ihan kodittomalle",

"Se peittää hyvin kaksarin"


Nykymiesten vastauksia, miksi haluavat kasvattaa/pitää partaa.

2018 vuoden partamuoti on huoleton: partaa kasvatetaan eniten miehisyyden tai ihon peittämisen vuoksi. Lumberjack-tyyliset parrat ovat olleet jo kauan muodissa: parta annetaan kasvaa vapaasti ja sitä voi siistiä halutessa poski- ja kaula-alueelta siistimmäksi.

Sänkiparran kasvatus on myös suuressa suosiossa. Partaa kasvatetaan tietyn mittaiseksi ja sitä voi myös siistiä leuan alueelta, yleensä poskien annetaan kasvaa vapaasti, mutta tämäkin on makukysymys.


Van Dyke-parta soveltuu hyvin miehille, keillä ei kasva parta poskien alueella. Parran pituus vaihtelee sänkiparrasta pitkään partaan. 


Partaan tehdään myös häivytyksiä, kuten myös lyhyisiin hiusmalleihin. Tämä tyyli on erittäin nykyaikaista, joten tätä myös kohtaa hyvin usein.

Parrattomuutta ei enää pidetä minkään merkkinä - joillekin ihmisille ei vain yksinkertaisesti kasva parta tai se ei sovi heidän ulkonäköönsä. Parta ajetaan partakoneilla tai veitsellä pois.

Tein myös koulussa oman mallin, kenelle tein hiustenleikkauksen johon yhdistin myös nykyään haluttua häivytystä, päällysosaan tein raitaa.
Leikkasin myös lopuksi parran pois veitsellä.



Kommentit

Suositut tekstit